Електромагнітний клапан - що це?

Електромагнітний клапан - це пристрій, який забезпечує автоматичне керування потоком робочого середовища по команді у вигляді електричного сигналу: або при його подачі, або при знятті. Принцип роботи електромагнітного клапана базується на взаємодії котушки, по якій проходить електричний струм, з металевим сердечником - на їх відносному русі. Пов'язаний з сердечником затвор, переміщаючись, відкриває або блокує рух робочої середовища.

Які види бувають?

Електромагнітні клапани класифікуються за кількома основними параметрами:

  •         по агрегатному стані робочого середовища - газ (повітря, природний газ, промислові         гази, пар і ін.) або рідина (вода, розчини, молоко, сиропи, фарби, бензин, масла та ін.).
  •         по робочому або максимальному тиску робочого середовища (мм.в.ст., атм, бар, МПа).
  •         по температурі робочого середовища і навколишнього середовища (° С).
  •         за родом керуючого струму (змінний чи постійний) і напрузі електричної мережі (В).
  •         по продуктивності, яка характеризується умовним діаметром трубопроводу (Ду, DN,         мм).
  •         за способом переміщення основного регулюючого органу - прямого і непрямого дії
  •         за призначенням - для постійного управління потоком робочого середовища або для його аварійного перекриття.

У свою чергу аварійні клапани бувають:

- Автоматичні,

- З ручним заводом,

- Нормально закриті,

- Нормально відкриті.

Автоматичні клапани закриваються при появі аварійної ситуації і відкриваються при її зникнення, а клапани з ручним взводом повертаються у відкритий стан тільки вручну після усунення причини аварії. Нормально-відкриті клапани спрацьовують тільки при надходженні електричного сигналу на котушку, а нормально-закриті - при припиненні подачі електроенергії на котушку. Іншими словами, на нормально-відкриті клапани не потрібно постійно подавати електроенергію (економія), але вони не спрацюють, коли одним з параметрів аварії і є відсутність електрики на установці. У свою чергу, нормально-закриті клапани знаходяться у відкритому стані тільки при подачі на котушку напруги. Сигналом для їх спрацьовування є знеструмлення котушки. Це відбувається або при виникненні аварійного стану на об'єкті, або при пропажі напруги. Клапани використовується для систем з гарантованим електропостачанням, при цьому споживання електроенергії здійснюється постійно.

Що потрібно знати, щоб замовити правильний клапан?

Для швидкого і коректного підбору клапана необхідно максимально повно визначити необхідні параметри, відповідно до наведеної вище класифікації, або повідомити повну маркування згідно специфікації проекту.