Лічильники теплового обліку діляться за основними параметрами - за конструктивними особливостями і принципом роботи. Встановлюється в залежності від заздалегідь складеного інженерного проекту спеціалізованою організацією. Обов'язково дозвіл на проведення подібних робіт і занесення лічильника тепла до Державного реєстру.

Процедура отримання дозволу


Щоб встановити будь-який прилад обліку, необхідно отримати дозвіл у комунальних служб. Перше, що потрібно споживача - подати заяву в ЖЕО (житлово-експлуатаційна організація), ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирного будинку), ЖБК (житлово-будівельний кооператив). Необхідно для узгодження установки квартирного вузла обліку.

Другий етап - звернутися до організації, яка має всі необхідні ліцензії та дозволи на установку подібних лічильників. Майбутній проект обладнання складається з:
 

  •     Узгодження з балансоутримувачем розміри квартири, схему монтажу з чітким зазначенням місця, де буде встановлений прилад обліку;
  •     Розрахунок коефіцієнта місць загального користування. Як методики використовується указ Мінбудівництва
  •     Далі, потрібно звернутися безпосередньо в КиївЕнерго - центр обслуговування клієнтів. Під час звернення, слід мати при собі не тільки оригінали, а й копії документів. Це істотно спростити процедуру оформлення і дозволить вирішити виниклі проблеми:
  •     Погоджений майбутній і робочий проект установки лічильника. У двох примірниках;
  •     Документи і техпаспорт на квартиру;
  •     Оплата з централізованого опалення - остання квитанція і її копія

 

Якщо лічильник вже придбаний - паспорт квартирного приладу обліку.
 

У центрі обслуговування клієнта буде запропоновано оформити заяву, щоб фахівці змогли ознайомитися з наданими планом. Заявка розглядається протягом семи днів, після чого - фахівці прийдуть і проведуть обстеження місця установки лічильника.


Вимоги для установки лічильника теплової енергії
 


Для монтажу лічильника теплової енергії потрібно не тільки один дозвіл, але і дотримання всіх умов для установки. Це допоможе попередити крадіжку встановленого лічильника опалення та надати спеціалісту вільний доступ до приладу обліку. У список основних вимог до установки входять такі пункти:
 

  •     Наявність окремого вузла для установки вузла обліку;
  •     Нормальне освітлення;
  •     Стан дверей в загальний підвал має бути задовільним. Наявність замку;
  •     Технологічні отвори і вікна повинні бути зарешочени;
  •     Приміщення повинно бути чистим, без наявності в них комах, тварин і іншого сміття;
  •     Додаткового опалення в приміщенні бути не повинно;
  •     Електроживлення поставляється окремо, маючи свою вступну лінію



Приміщення обов'язково проходить обстеження фахівцями КиївЕнерго.


Вимоги до установки


«Правилами технологічної експлуатації систем теплопостачання комунальної енергетики в Україні» регламентовано установка обладнання обліку теплоенергії. Технічні вимоги відповідно до закону, зобов'язана видати теплопостачальна організація. Вона також повинна проводити опломбування, здійснення доступу до експлуатації і узгодження робочого проекту.


Технічні умови повинні бути видані в термін до п'ятнадцяти днів, в них також зазначено які роботи повинні проводиться, в якій обсязі. Необхідні вони для здійснення інженерного забезпечення проектованого об'єкта.


Встановлюються всі прилади обліку відповідно до існуючого вже проектом. Споживач може самостійно підібрати прилад обліку з тих, що представлені на ринку України. Принципами при виборі може бути вартість, виробник, принцип вимірювання витрати та надійність. Якщо прилад повністю відповідає умовам проекту - його встановлюють.


Робочий проект складається з пояснювальної записки та робочих креслень. Його зміст залежить від нормативних документів і технічних умов. Щоб визначити можливість установки приладу обліку, необхідно звернутися в ЦОК. Побори і монтаж теплообладнання виконується відповідно до конкретних метрологічних вимог. Тільки їх точне і неухильне виконання забезпечить точність показань.